Cum funcționează un power bank?
Încărcare tabletă sau telefon în deplasare, fără o conexiune electrică? Niște baterii externe furnizează energia necesară! Dar ce este și cum funcționează un power bank?
7 minute timp de citire | 17 nov. 2021
Per ansamblu: Cum funcționează un power bank?
- Un power bank este o baterie externă pentru dispozitive mobile
- Cu un power bank pot fi încărcate telefoane mobile, tablete și altele asemenea, indiferent de existența unei surse de alimentare
- Bateria unui power bank se încarcă de la un încărcător pentru dispozitive mobile, disponibil în comerț, conectat la priză
- Cu cât capacitatea de stocare a unui power bank este mai mare, cu atât acesta este mai mare și mai greu
- Pentru o încărcare completă, tabletele au nevoie de un power bank cu o capacitate mai mare decât cea pentru un smartphone
-
Ce este un power bank?
Un power bank este un powerbank pentru alimentarea cu energie a telefoanelor mobile, tabletelor sau notebookurilor. Cu un power bank încărcat, orice dispozitiv mobil cu o mufă USB sau Lighting poate fi încărcat în deplasare, indiferent de existența unei surse de alimentare.
-
Ce înseamnă mAh la un power bank?
Termenul mAh în cazul unui power bank (ca și în cazul tuturor bateriilor) înseamnă "miliamperi oră". Această unitate de măsură este utilizată pentru specificarea capacității unui power bank, și anume, câtă energie poate înmagazina acesta. Un power bank de 3 000 mAh încarcă o dată complet un smartphone, în funcție de capacitatea de încărcare a acestuia.
-
Este posibil ca un power bank să explodeze?
Da, un power bank poate exploda, dar acest lucru este foarte puțin probabil la baterii externe de la producători de marcă. Totuși, pericolul de explozie poate crește dacă o baterie externă power bank este încărcată greșit cu "încărcătoare ieftine" sau prin încărcare cu curent fix, sau dacă este deteriorată prin cădere. Fiți atenți dacă un power bank se încălzește foarte tare sau capacitatea sa de încărcare scade rapid.
Ce este un power bank?
Un power bank este o baterie externă, cu care puteți încărca dispozitive mobile precum tablete, notebookuri sau telefoane mobile, atunci când nu este disponibilă nicio sursă de alimentare. Pentru simplificare, un power bank funcționează ca un încărcător cu baterie integrată. Dacă smartphone-ul rămâne fără baterie în timpul unei călătorii de afaceri, al unei drumeții sau al unei excursii cu cortul, încărcați-l cu energia de care are nevoie, conectându-l la power bank. Toate dispozitivele care pot fi conectate cu un cablu USB sau Lightning pot fi încărcate cu ajutorul unui power bank. Modele de baterii externe sunt livrate cu diferite capacități de înmagazinare și, drept urmare, în diferite dimensiuni.
Cum funcționează un power bank?
Pentru ca un power bank să funcționeze, bateria acestuia trebuie să fie încărcată prin intermediul unui cablu USB și al unui încărcător, pe care îl utilizați și pentru telefon, de exemplu, de la priză sau de la PC sau laptop. Pentru a afla ce trebuie să aveți în vedere, citiți articolul nostru încărcare power bank.
Dacă aveți nevoie să vă încărcați dispozitivul mobil în timp ce vă deplasați, conectați-l la power bank cu ajutorul unui cablu de încărcare obișnuit. Nivelul de încărcare sau frecvența cu care un dispozitiv poate fi încărcat cu o singură încărcare a power bank-ului depinde atât de capacitatea respectivului power bank, cât și de capacitatea de încărcare a bateriei smartphone-ului sau a tabletei.
Power bank: designul și componentele
Un power bank este alcătuit, în esență, din aceste componente: Nucleul acestuia este o baterie formată din celule litiu-ion sau litiu-polimer. Aceasta se află într-o carcasă cu o unitate electronică. Dispune de o intrare de încărcare (Micro USB sau USB C) și una sau mai multe ieșiri de încărcare (USB C și/sau USB A). Dacă un power bank are mai multe ieșiri, puteți încărca simultan mai multe dispozitive. Cablul USB necesar pentru încărcarea unui power bank este, de obicei, inclus în pachetul de livrare. Pentru ieșire, utilizați cablul de încărcare pe care îl folosiți în mod normal pentru dispozitivul dvs. mobil. Toate modelele de baterii externe de la Hama (cum ar fi, de exemplu, Hama Power Pack "SLIM 5HD", 5 000 mAh) sunt prevăzute cu un indicator de capacitate cu LED-uri, pe care puteți vedea nivelul de încărcare a bateriei.
Ce înseamnă mAh la un power bank?
Capacitatea unui power bank , cu alte cuvinte, cantitatea de încărcare electrică care poate fi înmagazinată, este indicată pe carcasă în unitatea de măsură "miliamperi oră" (de exemplu, 5 000 mAh). Exemplu: O baterie de 1 000 mAh poate absorbi 1 000 de miliamperi timp de o oră sau 200 mA timp de cinci ore. În funcție de tipul și dimensiunea bateriei încorporate, un power bank are o capacitate de aprox. 2 000 până la 24 000 mAh.
De câți mAh am nevoie?
Pentru a găsi un power bank optim pentru scopul propus, mai întâi trebuie să aflați care este capacitatea de încărcare a acestuia din instrucțiunile de utilizare ale smartphone-ului sau tabletei. Pentru un smartphone cu 2 600 mAh, un power bank mic, de 3 000 mAh, funcționează pentru a-l încărca complet cel puțin o dată. Tabletele au nevoie de o încărcare de cel puțin 4 000 mAh. Dacă doriți să vă încărcați telefonul sau tableta de mai multe ori cu o singură încărcare a unui power bank în timpul călătoriei, ar trebui să alegeți baterii externe cu minimum 20 000 mAh. Dar, după aceea, luați în considerare dimensiunile și greutatea mai mari ale respectivului power bank.
Bine de știut: Specificația mAh de pe power bank se referă la capacitatea de înmagazinare a bateriei instalate și nu la cantitatea de curent electric cu care poate fi încărcată aceasta. Aceasta este întotdeauna ceva mai mică, din cauza pierderilor interne (de exemplu, din cauza căldurii). Prin urmare, ar trebui să adăugați aproximativ 20 % la specificația de capacitate a dispozitivului dvs. mobil, astfel încât încărcarea cu power bank să funcționeze optim.
Ce este special la designul Hama Power Packs?
În general Hama Power Packs conțin celule litiu-polimer ascuțite și plate. Spre deosebire de celulele de baterii rotunde, acestea se potrivesc perfect în carcasă, economisind spațiu. Într-o gamă întreagă de Hama Power Packs sunt încorporate celule High-Density-Lithium-Polymer, care, cu puterea lor de ieșire mai mare, permit un design chiar și cu până la 40 % mai mic și cu până la 20 % mai ușor, comparativ cu celulele litiu-ion rotunde. Astfel, un power bank cum ar fi cel cu 200 g mai ușor, Hama Power Pack "Supreme 10HD" cu 10 000 mAh și cu dimensiunile de 65 x 22 x 92 mm se potrivește cu ușurință în orice geantă de mână sau buzunar de pantaloni.
În plus, Hama Power Packs îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate și siguranță – un aspect care este, de asemenea, important atunci când vine vorba de întrebarea "Este posibil ca un power bank să explodeze?". Toate carcasele sunt testate la șocuri pentru a proteja bateria internă împotriva deteriorării. Celulele încorporate ale bateriei litiu-polimer sunt certificate UL (clasa A) de către un institut de testare american.
În comparație cu celulele no name sau ieftine, acestea se caracterizează prin mai puține defecțiuni și un număr mai mare de cicluri de încărcare, adică sunt mai durabile. Pentru ca Hama Power Packs să funcționeze în condiții de siguranță, acestea sunt prevăzute cu o protecție supraîncărcare baterie, care încheie automat procesul de încărcare atunci când bateria este plină. Aceasta previne ca bateria să se încălzească prea tare, să se umfle sau chiar să explodeze. Alte funcții de siguranță sunt decuplarea termică, protecție descărcare completă baterie și protecție scurtcircuit. Tratăm în detali subiectul pericolului de explozie la baterii externe în ghidul nostru ai voie cu baterie externă în avion.